jerey: jezeli mam :
| | 1 | |
log przy podstawie |
| (x2−5x+6)<1 to zeby rozwiązać musze prawą strone zamienic na |
| | 2 | |
logarytm. wobec tego jak będzie?
| | 1 | | 1 | |
log przy podstawie |
| (x2−5x+6)<log przy podstawie |
| z 0  ale z definicji x>0 wiec |
| | 2 | | 2 | |
jak to rozwiązać?
5 sty 13:42
ZKZ: sam sobie odpowoiedzialed na pytanie
zapisz porzadnie ta nierownosc jak ma byc
5 sty 13:50
jerey: | | 1 | |
jezeli dobrze rozumiem 1 to liczba logarytmowana, zatem bedzie log przy podstawie |
| z |
| | 2 | |
5 sty 13:55
jerey: nie, nie wiem miesza mi sie to wszystko
5 sty 13:55
ICSP: 1 = log
1/2 1/2
i dostajesz dla x ∊ (−
∞ ; 2) ∪ (3 ; +
∞)
następującą nierówność :
Dalej już prosto
5 sty 13:56
jerey: czyli dobrze zrozumiałem . z definicji logarytmu
5 sty 13:57
ZKZ: Tak
Tylko jak bedziesz opuszczal potem logarytmy to zwroc uwage na to jaki bedzie zwrot tej
nierownoci −−− podpowiedz zobacz na podstawe
5 sty 14:00
jerey: no zmieni sie znak na przeciwny bo wartość jest mniejsza niz ta po lewej stronie.
5 sty 14:01
jerey: poścwicze to, zostały mi jeszcze 4 trudniejsze przykłady
5 sty 14:02
ICSP: To mogą być prostsze od tego ?
5 sty 14:05
ZKZ: Bo podstawa logarytmu <1 dlatego
5 sty 14:05
jerey: chyba nie mogą ;
2−log2x−1(5x−4)≠0
a to jak rozwiązać?
przy czym uwzgledniam , ze 2x−1≠1
i 5x−4>0
5 sty 14:14
ICSP: za mało założeń
5 sty 14:18
ZKZ: i 2x−1≠0 co do postawy
Chlopie napewno tam jest nie rowna sie 0 ?
−log2x−1(5x−4)=−2
log2x−1(5x−4)=2
z definicji (2x−1)2=5x−4 wiec policz i sprawdz z dziedzina rozwiazania
5 sty 14:21
ICSP: 2x − 1 > 0
5 sty 14:22
jerey: no tak robiłem , nie wiem dlaczego wydawało mi sie ze to jest zle. o tym ze 2x−1>0 tez wiem z
załozen tylko po prostu to przeoczyłem , ale dzieki wam
5 sty 14:25
ZKZ: Tak . masz racje
5 sty 14:27
ZKZ: jerey Ty chytrusie jeden

Tak robilem .
5 sty 14:29
jerey: no powaznie ZKZ , do tego samego doszedłem ale juz po tym jak to zapisałem tutaj, naprawde
5 sty 14:31
ZKZ: No dobrze
5 sty 14:33