Jeszcze jedno zadanie z funkcji kwadratowej
czopo: Hej, ostatnie zadanko, z którym sobie nie moge poradzić z funkcji kwadratowej.
Dane jest równanie (x+3)[x2 + (p+4)x + (p+1)2] = 0
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których to równanie ma tylko jedno rozwiązanie.
Stawiam, że pierwszym załozeniem jest to, że Δ = 0
5 sty 13:23
ZKZ: ale to co napisales to wielomian stopnia trzeciego
5 sty 13:38
czopo: Miałem to zadanie w ksiązce z działem funkcja kwadratowa, więc tutaj dałem
5 sty 15:29
Lorak: Δ < 0 lub Δ=0 i x0=−3
5 sty 15:33
Bizon:
... to źle stawiasz −
5 sty 15:33
czopo: To zechciałby mnie ktoś wyprowadzić z błędu..?

Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać...
5 sty 17:26
Kaja: (x+3)[x2+(p+4)x+(p+1)2]=0
x+3=0 lub x2+(p+4)x+(p+1)2=0
x=−3
czyli na pewno jednym rozwiązanie, jest już −3. więc żeby to równanie wyjściowe miało tylko
jedno rozwiązanie to równanie x2+(p+4)x+(p+1)2=0 musi nie mieć rozwiązania (czyli Δ<0) lub
mieć jedno rozwiązanie ale to rozwiązanie musi być równe −3 (musi byc takie samo jak
rozwiązanie x+3=0) czyli wtedy musi byc Δ=0 i x0=−3. czyli rozpatrz sobie te dwa warunki
5 sty 17:37
czopo: Powinno wystarczyć, dzięki
5 sty 18:47