ekstrema
alfa i omega: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji wewnątrz I ćwiartki układu współrzędnych.
g(x,y)=xyln(x
2+y
2)
pochodne policzone i teraz wyszedl mi taki układ do rozwiązania
teraz dziele pierwsze równanie przez y, a drugie przez x przy założeniu że x,y≠0. Odejmuje
stronami, więc mam
2(x
2−y
2)(x
2+y
2)=0
i coś mi tutaj nie pasuje, czy to nie powinien wyjść jakis pkt ? jak to policzyć dalej?
5 sty 12:17
Krzysiek: | | 2x2 | |
y(ln(x2+y2)+ |
| )=0 |
| | x2+y2 | |
| | 2y2 | |
x(ln(x2+y2)+ |
| )=0 |
| | x2+y2 | |
y=0
xlnx
2=0
2xlnx=0
x=0 lub x=1
więc masz y=0 i x=1 (bo x≠0 lub 0≠y)
z drugiego równania dla x=0 , w pierwszym równaniu wychodzi,że: y=1
czyli masz już dwa punkty: (0,1) i (1,0)
teraz zakładasz,że: x≠0 i y≠0 i rozwiązujesz to co napisałes:
2(x
2−y
2)/(x
2+y
2)=0
(x−y)(x+y)=0
x=y lub x=−y
dla x=y
ln(2y
2)=−1
1/e=2y
2
...
5 sty 12:38
alfa i omega: ok, dziękuje za pomoc
5 sty 12:59
Trivial:
A ja mam rachunkowo prostszy sposób.
Przejdźmy na współrzędne biegunowe.
g(x,y) = g(x(r,φ), y(r,φ)) = r
2sinφcosφln(r
2) = r
2ln(r)*sin(2φ), r > 0
I ćwiartka ⇔ φ ∊ [0,
π2]
| | ∂g | |
(1) |
| = (2rln(r) + r)sin(2φ) = 0 |
| | ∂r | |
| | ∂g | |
(2) |
| = 2r2ln(r)*cos(2φ) = 0 |
| | ∂φ | |
Rozwiązania równania (1) to:
2rln(r) + r = 0 ⇒ 2ln(r) + 1 = 0 ⇒
r = e−1/2
LUB sin(2φ) = 0 ⇒
φ = 0, π2.
Rozwiązania równania (2) to:
2r
2ln(r) = 0 ⇒
r = 1
LUB cos(2φ) = 0 ⇒
φ = π4
Zatem rozwiązania układu to:
(r,φ) ∊ { (e
−1/2,
π4), (1,0), (1,
π2) }
5 sty 17:32