Proszę o pomoc.
Kamornik: Jeżeli punkty A, B, C są wspóliniowe i |AB|=a+1, |BC|=2a+1, |AC|=6a−8, wówczas:
A)a1/7 lub 1 3/5
B)a=1 1/7
C) a=1 3/5 lub a=3 1/3
D) a=3 1/3
Odpowiedź, to C ale nie za bardzo wiem czemu.
5 sty 12:16
Panko: po pierwsze I AC I >0 ⇒ 6a−8 >0 ⇒4/3 i podobnie pozostałe IABI , IBCI
czyli a+1> 0 i 2a+1`>0 ⇒łącznie a∊( 4/3 ,∞)
Może byc I ABI= IACI + I CBI lub I ABI + IBCI = IACI lub ICAI + IABI = ICBI
Podstawiasz i sprawdzasz
I ABI= IACI + I CBI ⇒a+1=6a−8+2a+1 i a∊( 4/3 ,∞)
I ABI + IBCI = IACI ⇒ a+1+2a+1 = 6a−8 i a∊( 4/3 ,∞)
ICAI + IABI = ICBI ⇒ 6a−8+ a+1 = 2a+1 i a∊( 4/3 ,∞)
Wyznaczasz a z każdego z tych równań i sprawdzasz czy spełnia a∊( 4/3 ,∞).
5 sty 12:37