g
asker: Cześć!
Proszę o pomoc z tym zadaniem.
Zbiornik ma kształt walca zakończonego z dwóch stron półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni
ten zbiornik, jeżeli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3π[m*m] a wysokość walca
jest równa 2m.
Z treści zadania wynika, że zbiornik można przedstawić zasadniczo jako suma walca i jednej
kuli, gdzie promień podstawy r walca jest równy co do wartości promieniowi kuli.
Pc − pole całkowite.
Pb − pole boczne
W − walec
K − kula
Pc = Pb(W) + Pc(K) = 3π [m
2]
Pc = 4πr
2 + 2πrh [h = 2]
Pc = 4πr
2 + 4πr = 3π
Tworzę równanie:
π(4r
2 + 4r − 3) = 0
r
1 = 1/2 r
2 < 0(!)
Do rozpatrzenia jest jeden przypadek gdy r = 1/2 [m]
Należy wyznaczyć V zbiornika dla r = 1/2m.
V = V(w) + V(k)
Po podstawieniu gdzieś się gubię bo wynik powinien być chyba inny niż mój.
| | 4 | | 4 | | 1 | | π | | π | | π | | π | |
V = |
| π(1/2)3 + 2π(1/2)2 = |
| * |
| π + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| | 3 | | 3 | | 8 | | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
Proszę o wskazanie błędu, pozdrawiam i dziękuję.