Proszę o pomoc w zadaniu.
Kamornik: Na okręgu zaznaczono 10 różnych punktów. Liczba wszystkich odcinków wyznaczonych przez te
punkty jest równa:
A) 10
B) 45
C)90
D)100
Wiem, że odpowiedź to 45 ale nie wiem w jaki sposób to rozwiązać.
5 sty 11:53
Saizou : można to sobie wytłumaczyć że są to przekątne + odcinki które tworzą obwód, zatem
| | 10(10−3) | |
d= |
| +10=5*7+10=35+10=45 |
| | 2 | |
albo też z kombinacji, ile kombinacji 2−elementowych powstanie z 10−elementowego zbioru
5 sty 11:57
Kamornik: Dziękuję
5 sty 11:59