Pochodna funkcji
Alina: Oblicz pochodne funkcji:
f'(0); f''(0) jeśli f(x)= e(x/2)*cos2x
5 sty 11:04
Alina: proszę
5 sty 11:37
fx: Już lepiej...

. Kulturalnym ludziom można pomóc.
Znane wzory:
(fg)' = f'g + fg'
(f(g))' = f'(g)g'
(e
x)' = e
x
(f
n)' = nf
n−1
Druga pochodna to po prostu ponownie zróżniczkowana pierwsza pochodna. f'(0) i f''(0) −
podstawiasz 0 jako argument i obliczasz.
f'(x) = (e
x/2)'cos
2x + (e
x/2)(cos
2x)'
Dokończ.
5 sty 11:40
Alina: tyle że nie wiem czy od razu podstawiać 0
5 sty 12:19
Ajtek:
Najpierw liczysz pochodną. Jak już masz finalną wersję to podstawiasz 0.
5 sty 12:25
daras: zaraz poprosi o kawę na ławę
5 sty 13:04
Alina: dzię◘kuje
5 sty 13:39
Ajtek:
daras, a jednak nie

.
Powodzenia

.
5 sty 13:41