matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma szeregu
pat:
Wyznaczyć sumę szeregu
(2n+1)n
∑ ln
(n+1)(2n−1)
rozpisuję to tak ln (2n+1)n − ln(n+1)(2n−1)= ln(2n+1)+lnn −ln(n+1)−ln(2n−1) podstawiam i wychodzi mi 0, a powinno wyjść ln2. Pomoże ktoś?
5 sty 10:58
Krzysiek:
∑ln(...)=ln(∏(...))
(2n+1)n
2n+1
n
∏
=∏(
*
)
(n+1)(2n−1)
2n−1
n+1
i jak sumowanie jest od n=1
2n+1
n
2N+1
to wtedy: ∏
n=1
N
(
*
)=
→2
2n−1
n+1
N+1
czyli ∑ln(...)=ln2
5 sty 11:32
pat:
Dziękuję
5 sty 11:44