hmm
mat4you: Witam wie ktoś jak to zrobić


dla jakich wartości a i b wielomian x
4+ax
3+2x
2 +x+b jest podzielny przez x
2+x+1
5 sty 10:57
mat4you: ludzie pomocy
5 sty 11:04
Bizon:
np tak:
x
2+(a−1)x+(2−a)
(x
4+ax
3+2x
2+x+b):(x
2+x+1)
−x
4−x
3−x
2
(a−1)x
3+x
2+x
−(a−1)x
3−(a−1)x
2−(a−1)x
(2−a)x
2+(2−a)x+b
−(2−a)x
2−(2−a)x−(2−a)
... i wszystko jasne −
5 sty 11:08
mat4you: czyli dzieliłeś pisemnie ?
5 sty 11:09
Bizon: tak
5 sty 11:11
Bizon:
... właściwie to nie trzeba tego dzielić do końca −

Wiadomo ile wynosi b −
5 sty 11:13
mat4you: na końcu mamy b+a−2 i to ma się równać zero
5 sty 11:15
Bizon:
b=1
1=2−a ⇒ a=1
5 sty 11:24
mat4you: aha a jak to rozwiązać

(x
2−1)(x
4−8x)≥0
5 sty 11:35
ZKZ: x2−1=wiesz
x4−8x=x(x3−8) =
5 sty 11:38
mat4you: ale to x
2−1≥ lub x
4−8x≥0
czyx
2−1≥0 i x
4−8x≥0
5 sty 11:40
ZKZ: A wzory skroconego mnozenia znamy?
5 sty 11:44
mat4you: coś mi wypadło z glowy i nie wiem jak to zrobić
5 sty 11:45
ZKZ: x2−1 rozloz ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
x4−8x=x(x3−8) a x3−8 rozloz z ewzoru a3−b3= zobacz do wzoru
5 sty 11:49
mat4you: (x−1)(x+1)*x(x−2)(x2+2x+4)≥0
ja musze zapisać przedział w ktorym L str ≥ Pstr
5 sty 11:52
mat4you:
5 sty 11:53
5 sty 11:55
mat4you: No tego mi było trzeba ,zapomnialłem o tym ,na szczęście juz rozumiem ZKZ dzięki
5 sty 11:58
mat4you: tak dla pewności x∊(−
∞,−1>∪<0,1>∪<2,
∞)
5 sty 12:02