john2: Dziękuję za odpowiedź, ale teraz mam problem, bo:
rozumiem, że są dwa przypadki:
1) x∊(−∞,0)
Wtedy |x| = − x
Więc:
f(x) = (x + 1)(x2 − (−x) + x)
f(x) = (x + 1)(x2 + 2x)
f(x) = x(x + 1)(x + 2)
Wychodzi szukany wykres
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+x%28x+%2B+1%29%28x+%2B+2%29
Ale jest drugi przypadek
2)x∊<0,+∞)
Wtedy |x| = x
Więc:
f(x) = (x + 1)(x2 − x + x)
f(x) = (x + 1)(x2)
f(x) = x2(x + 1)
I wychodzi coś takiego, co nie wiem, jak interpretować:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+x^2%28x%2B1%29
Mam po prostu zignorować drugi przypadek?
5 sty 11:17
john2: Aha nie zrobiłem części wspólnej z drugim przedziałem. Już rozumiem.