równanie kwadratowe
Paarn: Równanie ax
2 + bx +3=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie. Czy prawdą jest, że:
a) b
2 − 12a>0
tu sprawa wydaje się oczywista − bo żeby byly dwa różne pierwiastki delta musi być większa od 0
b) a>0
c) b>0
ostatnich dwóch podpunktów nie wiem jak rozwikłać. W książce w odp jest, że b) to prawda oraz
c) to fałsz. Jak do tego dojść?
5 sty 02:54
Marcin:
a)
Δ = b2 −4a*3
Δ = b2 −12a
Z treści wiemy że Δ>0
b)
x1 * x2 > 0
ca > 0 czyli
3a >0 / * 13 → a>0
c)
Jeżeli wiemy że a>0, wtedy b jest mniejsze od 0, ponieważ musi spełniać warunek:
x1 + x2 > 0
−ba > 0 → −(−b)a
5 sty 03:17
Marcin:
Tam mała poprawka. → 1a
5 sty 03:23