:)
Maslanek: Liczby zespolone
Jak będzie wyglądał wykres rodziny:
H={z∊C: arg(z−1−2i)=π/4}
To będzie prosta "x" bez zera i lewej części?
5 sty 00:43
ICSP: Niech z = x + yi
mamy :
| | π | |
arg[ (x−1) + (y − 2)i ] = |
| ⇒ x−1 = y − 2 |
| | 4 | |
Oczywiście bez punktu (1;2)
5 sty 01:12
Maslanek: Mhm... No tak

Tak rano zacząłem myśleć, że to przesunięcie o wektor [1, 2]. I w sumie rzeczywiście
5 sty 14:28
Maslanek: Dobra... Jeszcze jedno pytanie.
Ta prosta jest od (−1,0) do nieskończoności, prawda?
Później arg(...)=5pi/4, więc niezgodny z tą rodziną punktów?
5 sty 14:33
Maslanek: I bez punktu (−1,0) dla którego kąt też jest nieoznaczony?
5 sty 14:34
Trivial:
| | π | |
Wiesz jak wygląda wykres arg(z) = |
| ? Ten wykres jest po prostu przesunięty do z0 = 1+2i |
| | 4 | |
5 sty 14:41
Maslanek: A czemu nie ma tutaj też przedłużenia do (−1,0)?
Bo, że (1,2) stanowi punkt zerowy, to tak

; punkt (−1,0) też stanowi pewien punkt zerowy
wtedy.
5 sty 14:50
Trivial: A gdzie jest mowa o tangensie, bo chyba coś przeoczyłem.
5 sty 15:52