Ciągi
O.O: | | 53+54+…+510 | |
Wartość wyrażenia |
| jest równa? |
| | 511−53 | |
A. 4
B. 1/4
C. −4
D. −1/4
Znów nie wiem jak to ruszyć, próbowałem mianownik zamienić na 5
3(5
8−1). Proszę o pomoc
4 sty 23:45
Eta:
| | 58−1 | |
Licznik : 53(1+5+52+,,,+57) = 53*1* |
| , |
| | 4 | |
| | 58−1 | |
1* |
| −− suma ciągu geometrycznego . a1=1 q=5 n= 8 |
| | 5−1 | |
Mianownik : 5
3(5
8−1)
odp: B)
4 sty 23:58
O.O: Wciąż nie rozumiem licznika :< Bardzo proszę o dokładniejsze wyjaśnienie
5 sty 00:03
Eta:
Można też tak ( bez wyłączania przed nawias)
Licznik suma ciągu geometrycznego a
1= 5
3, q= 5 , n= 8
| | 58−1 | | 511−53 | |
L= 53* |
| = |
| |
| | 5−1 | | 4 | |
M= 5
11−5
3
5 sty 00:04
O.O: | | 1−qn | |
Korzystając ze wzoru a1 |
| ? Lecz tego nie widzę własnie |
| | 1−q | |
5 sty 00:06
Eta:
| | qn−1 | |
Dla ciągu geometrycznego Sn= a1* |
| |
| | q−1 | |
| | 58−1 | | 511−53 | |
L= 53* |
| = |
| |
| | 5−1 | | 4 | |
Teraz już jasne?
5 sty 00:06
Eta:
| | 1−qn | | qn−1 | |
Sn= a1* |
| = a1* |
| |
| | 1−q | | q−1 | |
to są dwa równoważne wzory
5 sty 00:08
Eta:
Dasz jakiś"głos" ? czy Cię "zamurowało"?
5 sty 00:18
O.O: BArdzo dziękuję!
5 sty 00:42
O.O: Miałem przerwę, wybacz Eta, jeszcze raz bardzo dziękuję, nie wiedziałem, że są to dwa
równoważne wzory.
5 sty 00:42
Eta:
5 sty 00:47
Eta:
Oczywiście dla q≠1 ( bo zapomniałam dopisać
5 sty 00:48