Pomocy!!
oNa: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = (2 − x)2.
a) wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <0,5>
b) rozwiąż nierówność f(x) − (2 − x) ≥ 0
19 paź 13:31
Kuba: a) trzeba podstawic te punkty graniczne do wzoru i spradzic ktory ma mniejsza wartosc
f(0)=(2−0)2
f(0)=4
f(5)=(2−5)2
f(5)=(−3)2=9 najmniejsza wartos w tym przedziale ma 0
b)f(x) − (2 − x) ≥ 0
(2−x)2−2+x≥0
[−(x−2)]2−2+x≥0
x2−4x+4−2+x≥0
x2−3x+2≥0
Δ=9−4*2=9−8=1
x1=3−1/2=1
x2=3+1/2=2
zaznaczasz na osi miejsca zerowe i ramiona paraboli skierowane do gory i zaznaczasz zgodnie z
nierownooscia wartosci ≥0
x nalezy (−∞,1>u<2,+∞)
19 paź 13:50