Ciągi
O.O: Suma Sn=a1+a2+...+an ciągu (an) jest równa Sn=2n+1. Piąty wyraz tego ciągu jest równy?
Próbowałem, proszę o wskazówkę S5 = 64 tyle wiem.
4 sty 22:57
ZKZ: an=Sn−Sn−1
4 sty 23:02
O.O: skąd ten wzór? :<
4 sty 23:04
O.O: i nadal kłopot z rozwiązaniem
4 sty 23:05
Saizou :
Sn=a1+a2+a3+....an−2+an−1+an
Sn−1=a1+a2+a3+....an−2+an−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmując stronami
Sn−Sn−1=an
4 sty 23:07
O.O: nigdy bym na to nie wpadł… jak to podstawić do wzoru? mam z tym kłopot.
4 sty 23:08
Saizou : a co możesz zauważyć że
S5=a1+a2+a3+a4+a5
S4=....
4 sty 23:10
O.O: tak, próbowałem to rozpisać na milion sposobów, ale nadal nie wiem jak to rozwiązać, wybaczcie
4 sty 23:12
Saizou : z tego wzorku co napisał ZKZ
an=Sn−Sn−1
a5=S5−S5−1
a5=S5−S4
Sn=2n+1
S5=25+1=26
S4=24+1=25
a5=26−25=25(2−1)=25*1=25=64
4 sty 23:15
O.O: Może złe są odpowiedzi?
A. 24 + 2
B. 26−2
C. 26
D. 25
4 sty 23:15
Rafał28:
2
5 = 32
4 sty 23:16
Eta:
25*1= 32
4 sty 23:17
Eta:
4 sty 23:17
Saizou : tak 32
4 sty 23:18
Saizou : zamyśliłem się xd
4 sty 23:18
Eta:
4 sty 23:19
O.O: Okej, wielkie dzięki za wyjaśnienia, teraz całkowicie rozumiem, błąd w moich obliczeniach
również.
4 sty 23:21