:)
mat4you: Dla jakiego m reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
21+3x+|2−|m−1|| przez dwumian x+1 jest równa
4
4 sty 22:47
Bizon:
W(−1)=4
4 sty 22:51
mat4you: −1−3+|2−|m−1||=4
|2−|m−1||=8 |m−1|=−6 lub |m−1|=10
sprz. lub m=11 lub m=−9
dobrze
4 sty 22:58
martin: Zgadza się, podstaw za x w wielomianie W(x) cyfrę −1. Wynik wtedy będzie 4. Zostaw "m" po
jednej stronie a liczby po drugiej. To będzie wynik.
4 sty 23:00
mat4you: Nie rozumiem przecież podstawiłem cyfrę −1 do wielomianu i takie coś mam −1−3+|2−|m−1||=4
4 sty 23:05
martin: Na początku zamiast −1 po prostu 1.
4 sty 23:07
mat4you: aha no jak podstawie 1 to wyjdzie 4.Ale dlaczego 1 jak piszę przez dwumian x+1
4 sty 23:09
martin: Za x podstawiasz −1, ale na poczatku masz do potegi 2, wiec (−1)2=1. Reszte masz dobrze z
twoje go równania
4 sty 23:13
martin: 1−3+|2−|m−1||=4
|2−|m−1||=6
m=9 lub m=−7
4 sty 23:17