równania
?: narysuj wykres funkcji y=g(k) która każdej wartości parametru k k∊R przyporządkowuje liczbę
rozwiązań Ix2+2x−3I=kIx+3I
4 sty 21:52
bezendu:
To najpierw znajdź ilość rozwiązań w zależności od parametru a potem dopiero rysuj.
4 sty 21:53
Saizou :
lx2+2x−3l=klx+3l
l(x+3)(x−1)l−klx+3l=0
lx+3l*lx−1l−klx+3l=0
lx+3l(lx−1l−k)=0
dokończ...
4 sty 21:56
?: tak robię zamieniłem na postać iloczynową x=−3 lub Ix−1I=k
wyszło że dla k<0 brak dla k=0 jedno i k>0 dwa a le w odpowiedziach jest inaczej
4 sty 21:59
?: jak dojść że (−∞,0) jest jedno rozwiązanie dwa rozwiązania dla 0 i 4 a są nawet 3 rozwiązania
(0,4) i od(4 +∞)
4 sty 22:22
Saizou : zawsze mamy jeden pierwiastek nie zależny od k i jest on =−3, zatem
lx−1l=k
dla k<0 nie ma rozwiązania (ale pamiętamy o x=−3)
dla k=0 mam 1 rozwiązanie oraz x=−3 czyli w sumie 2 rozwiązania
dla k>0 mamy 2 rozwiązania(łącznie 3), ale może się zdarzyć że jedno z nich będzie =−3, czyli
byłyby 2 rozwiązania, zatem sprawdźmy dla jakiego k rozwiązaniem równania lx−1l=k jest liczba
−3, czyli mamy ⇒ l−3−1l=k→k=4
ostatecznie podsumowując
1 rozwiązanie dla k∊(−∞:0)
2 rozwiązania dla k∊{0;4}
3 rozwiązania dla k∊(0:4)∪(4:+∞)
4 sty 22:48
?: dzięki serdeczne
4 sty 23:00
Saizou : proszę, mam nadzieję że w miarę zrozumiale to jest napisane
4 sty 23:01