Ciągi
O.O: | | n−1 | |
Ciąg an określony jest wzorem an= |
| . Wynika z tego, że różnica ak+1−ak−1 jest |
| | n | |
równa:
Proszę o odpowiedź
4 sty 21:45
ZKZ: Moze nie odpowiedz a podpowiedz
| | k−1 | |
ak= |
| i teraz licz roznice |
| | k | |
4 sty 21:47
O.O: Z tego wychodzi mi wynik 2, nie mam pojęcia dlaczego
4 sty 21:50
ZKZ:
A jak to liczysz −pokaz
4 sty 21:51
4 sty 21:53
O.O: i sprowadzam do wspólnego mianownika i nic mi nie wychodzi
4 sty 21:55
ZKZ: Tak to sie nie liczy
| | k−1 | |
Chcac obliczyc wyraz ak+1 do wzoru ak= |
| w m mmiejsce k wstawiasz k+1 wtedy |
| | k | |
| | k+1−1 | | k | |
otrzymamy ak+1= |
| = |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
POlicz teraz tak samo wyraz a
k−1= wmiejsce k dowzoru na wyraz a
k wstwa k−1
4 sty 22:00
bezendu:
5−latek ?
4 sty 22:01
ZKZ: ja poczekam
4 sty 22:01
O.O: dzięki za pomoc
4 sty 22:01
O.O: ale mam jeszcze jedno, choć to inna dziedzina, pomożecie z trygonometrii?
4 sty 22:02
O.O: | | sinα+sinβ | |
Wykaż, że gdy α i β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego, to |
| =1 |
| | cosα+cosβ | |
4 sty 22:03
O.O: Próbowałem i nic z tego, np. pomnożyć obustronnie przez cosα+cosβ przy założeniu że nie równa
się 0, ale korzystając z metody nie wprost wychodzi coś typu sinα+sinβ ≠ cosα+cosβ, proszę o
pomoc
4 sty 22:05
ZKZ: Juz mnie o to pytal RS
Brat Krzysiek bedzie jutro na forum jak wroci od corki
4 sty 22:05
ZKZ: Przeciez nie skonczyles tamtego zadania
4 sty 22:07
O.O: Albo coś tu jest nie tak, albo nie mam pojęcia jak to zrobić.
4 sty 22:07
Ajtek:

sinα=...
sinβ=...
cosα=...
cosβ=...
4 sty 22:07
O.O: Tamto zadanie już potrafię wykonać
4 sty 22:08
4 sty 22:09
4 sty 22:10
ZKZ: Dobrze
4 sty 22:10
Ajtek:
I jedziesz
4 sty 22:12
O.O: I teraz powstawiać te literki pod ten wzór? To tyle?
4 sty 22:12
O.O: Myślałem, że metoda nie wprost mnie nie zawiedzie [*]
4 sty 22:12
O.O: Dla ciekawskich odpowiedź do ciągów to A
4 sty 22:15
ZKZ: Rowniez podziekuj Ajtkowi
4 sty 22:15
O.O: Dzięki wielkie, zaraz zobaczę co z tego wyjdzie!
4 sty 22:17
Ajtek:
Mam nadzieję, że 1
4 sty 22:31