Napisz wzór funkcji kwadratowej
edyta0354: Bardzo proszę o pomoc

Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe 4 i −6 a jej najmniejsza wartość jest równa −5.
Napisz wzór funkcji f oraz zbadaj jej własności.
4 sty 21:32
bezendu:
No a Twoje pomysły ? Przepisać i do spania ?
4 sty 21:34
edyta0354: Liczę, że są jeszcze życzliwi ludzie, którzy mi pomogą. Próbowałam robić to zadanie, ale
naprawdę nie wiem jak. Nie idę na łatwiznę, bo zawsze robię zadnia sama i pierwszy raz
korzystam z takiej opcji, ale tego niestety nie umiem zrobić. Jak kogoś tak bardzo serce boli,
że będę mieć gotowe odpowiedzi to proszę chociaż o wskazówki, a ja już to sama policzę. Z
funkcji kwadratowej wiem dużo, także naprawdę wystarczą rady, jak do tego dojść

Tym
życzliwym z góry dziękuję
4 sty 21:44
Edyta:
dwa punkty przez które przechodzi wykres masz dane (ustalamy na podstawie miejsc zerowych)
(4,0) (−6,0)
potrzebny trzeci punkt − ustal w jakim punkcie jest wierzchołek paraboli
(−1,5)
ogólny wzór funkcji kwadratowej
y=ax2+bx+c
podstaw dane punkty do wzoru − otrzymasz układ trzech równań − obliczysz a, b, c i napiszesz
wzór funkcji ("a" musi być dodatnie, bo funkcja osiąga minimalną wartość − wykres
uśmiechnięty)
4 sty 21:56
Bogdan:
| | 4 − 6 | |
xw = |
| = −1, yw = −5 |
| | 2 | |
Bez układu równań, z postaci iloczynowej: y = a(x − x
1)(x − x
2)
| | 1 | |
−5 = a(−1 − 4)(−1 + 6) ⇒ −5 = −25a ⇒ a = |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
Odp.: y = |
| (x − 4)(x + 6) |
| | 5 | |
4 sty 22:23
edyta0354: Naprawdę wielkie dzięki Edyta i Bogdan

Odpowiedzi bardzo pomocne

Mam jeszcze tylko jedno
| | 4−6 | |
pytanie do Bogdana: skąd wzięło się |
| ? |
| | 2 | |
4 sty 22:40
4 sty 22:48
edyta0354: tak tak ale dałbyś radę wytłumaczyć mi dlaczego?
4 sty 23:27
Bogdan:
4 sty 23:41
ZKZ: Takich samych i podobnych zadan jest multum na forum.
Wystarczy wstukac w wyszukiwarke i do wyboru do koloru
Wracajac do pytania dlaczego?
| | x1+x2 | |
xw= |
| otoz jak narysujesz sobie wykres paraboli to zauwaz ze wspolrzedna xw |
| | 2 | |
wierzcholka paraboli lezy dokladnie w polowie odleglosci miedzy miejscami zerowymi czyli
mozemy to zapisac tak x
w={x
1+x
2}{2} Maz tu dane miejsca zerowe x
1=−6 i x
2=4
wiec x
w={−6+4}{2}={−2}{2}=−1. Zapamietaj sobie ta wlasnosc i ten wzor .
Otoz majac podane miejsca zerowe mozemy obliczyc wspolrzedna x
w wierzcholka paraboli
4 sty 23:45
ZKZ: Bogdan pokazal CI to co ja napisalem wiec teraz nie powinno byc problemu
4 sty 23:46
PW: Na pytanie "dlaczego" odpowiedź jest prosta:
− Funkcja kwadratowa f(x) = ax
2 ma wykres symetryczny względem osi OY (czyli oś symetrii stoi
w zerze). Przesunięcie wykresu o dowolny wektor [p,q] powoduje, że oś symetrii przesuwa się do
punktu p. Jeżeli są dwa miejsca zerowe x
1 i x
2, to leżą symetrycznie względem p.
Punkt p na osi OX jest środkiem odcinka [x
1, x
2], a taki jest wzór na środek odcinka:
Punkt p bywa oznaczany jako x
w (iksowa współrzędna wierzchołka paraboli).
4 sty 23:55
edyta0354: Ojej wielkie dzięki naprawdę, teraz już wszystko rozumiem
5 sty 16:00