wielomiany
slony: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (x2 – x – 2)(x2 + (m – 3)x + 1) = 0 ma
cztery różne pierwiastki.
4 sty 21:25
ZKZ: Rownanie x2−x−2=0 ile ma rozwiazan?
Wobec tego ile rozwiazan (roznych) musi miec rownanie x2+(m−3)x+1=0 ?
4 sty 21:33
slony: m ∊{1,5} ?
4 sty 22:24
ZKZ: ja tez nie wiem . Pokaz rozwiazanie
4 sty 22:27
slony: m
2−6m+9−4≥0
m
2−6m+5≥0
Δ=16
m1=1
m2=5
Nie umiem za bardzo tego robić
4 sty 22:29
ZKZ: Zgadujemy Tak?
To wobec tego od poczatku
Ile rozwiazan i jakie ma rownanie
x2−x−2=0 poczekam
4 sty 22:34
slony: 2 rozwiązania x1=2 x2=−1
4 sty 22:37
PW: A po co Δ ≥ 0? Przecież chcesz mieć różne pierwiastki trójmianu
g(x) = x2 = (m−3)x +1
4 sty 22:38
ZKZ: Wiec ile rozwiazan roznych musi miec to drugie rownanie skoro 1 ma dwa rozwiazania a w sumie
maja byc 4 rozwiazania rozne i jaki musi byc wobec warunek
4 sty 22:40
PW: Chochlik; g(x) = x2 + (m−3)x +1
4 sty 22:40
slony: tez 2 i Δ > 0?
4 sty 22:43
ZKZ: Nad czym sie tak dlugo zastanawiasz .
Albo wiesz albo nie wiesz Jesli nie wiesz to piszsesz −−nie wiem −− wyjasni sie .
4 sty 22:44
slony: Δ>0 napisalem
4 sty 22:46
ZKZ: Δ>0 bo masz mie dwa rozne rozwiazania
W takim razie liczymy delte i piszemy rozwiazanie
4 sty 22:47
ZKZ: Oczywiscie ze napisales ale ze znakiem zapytania . TO oznacza ze nie jestes pewien
4 sty 22:49
slony: m2−6m+9−4>0
m2−6m+5>0
Δ=16
m1=1
m2=5
m∊(−∞,1)u(5,∞)
4 sty 22:50
ZKZ: Teraz jest OK.
Wedlug mnie ten warunek powinien wystarczyc bo nie mamy powiedziane jakich znakow powinny byc
te pierwiastki tzn czy dwa dodatnie, czy dwa ujemne. czy przeciwnych znakow.
Ale niech ktos jeszce sie wypowie
4 sty 22:54
PW: Nie wystarczy. Pierwiastki tego wielomianu z 22:40 muszą być różne od −1 i 2 (bo wielomian
czwartego stopnia dany na początku ma mieć wszystkie pierwiastki różne).
4 sty 23:07
ZKZ: czyli m∊(−∞,1)U(5,∞)\{−1,2} tak?
4 sty 23:17
PW: Nie, trzeba znaleźć pierwiastki
| | −(m−3) − √m2−6m+5 | | −(m−3) + √m2−6m+5 | |
x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i sprawdzić, czy przypadkiem dla pewnych m nie są równe −1 lub 2; jeśli tak − wykluczyć takie
m.
5 sty 00:06
Jabuk: Jak obliczyć równania z ostatniegi komentarza? Nie mogę zwinąć równania pod pierwiastkiem w
wzór skróconego mnożenia a w odpowiedziach podane są konkretne liczby
13 sty 18:41