jerey: f. wykładnicza
2x+|x|
nie moge poradzic sobie z narysowaniem tego wykresu
4 sty 21:12
bezendu:
4 sty 21:13
jerey: no tylko sęk w tym ze nie wiem jak do tego dojsc,
4 sty 21:21
ZKZ: znasz definicje warosci bezwzglednej ?
dla x<0 |x|= ile ? i podstaw do wzoru funkcji
dla x>=0 |x|= ile ? tak samo podsraw do wzoru funkcji
Teraz widzisz skad wlasnie taki wykres tej funkcji ?
4 sty 21:25
jerey: juz wiem ! dzieki

dla x w przedziale od (−
∞,0) z definicji mamy |x|<0 to |x|=−x zatem wstawiając do wzoru jest:
2
x+(−x) ⇒2
0 =1 analogicznie dla drugiego przypadku : 2
2x .
4 sty 21:30
ZKZ: Powiem tak
4 sty 21:40