assa
HUGO: W ostrosłupie prawidlowym czworokątnym o wysokości h miara kąta między ścianami bocznymi równa
sie α (alfa).
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Wykonaj obliczenia dla h = 6 i α = 120(stopni)
Podaj, dla jakich wartości kąta α zadanie ma rozwiązanie.
Ufam w waszą mądrość

!
4 sty 20:54
ZKZ: Zaufaj w swoja madrosc i napisz co wymysliles do tej pory
4 sty 20:59
HUGO: dane, szukane... Słaby jestem z trygonometrii.. albo ja jestem mało pojemny albo nauczyciel mi
źle wykładał. Tam wierze że są stosuki boków ale potem co do czego jak i wgl.. nie wiem.
Błagam później przeanalizuje i postaram sie zrozumieć
4 sty 21:05
HUGO: :(?
4 sty 21:28
Mila:

H=6
α=120
0
BE⊥SC, DE⊥SC, BE=DE
P
c=a
2+4*P
ΔBCS
ΔSEO∼ΔCEO⇔
Z tw. Pitagorasa w ΔCOE:
EC
2+OE
2=OC
2
| | a√2 | | a√2 | |
EC2=( |
| )2−( |
| )2 po przekształceniach: |
| | 2 | | 2√3 | |
EC=U{a}{
√3
Podstawiamy do proporcji (***)
a=12
dalej licz sam.
4 sty 21:45
HUGO: Dziękuję tego potrzebowałem : * .. Milo różowy ci bardziej pasuje niż różowy kolorek przy
nazwie.
4 sty 22:28
Mila:
5 sty 17:34