Pochodna
asdf: | | 1 | |
y= ln3√sinx=[ln(sinx)1/3)]'= |
| =  |
| | sin1/3 | |
4 sty 20:42
asdf: oczywiscie nie napisałem y'= ...
4 sty 20:43
Ajtek:
Wzory na pochodne znasz?
4 sty 20:56
asdf: Tak, ale głubie się w zapisie.
4 sty 21:07
asdf: Nie wiem teraz czy podnosić sinx do 1/3
4 sty 21:07
asdf: Ogólnie wiem, ze to funkcja złożona ...
4 sty 21:07
asdf: Udało mi się dojść do tego
4 sty 21:11
Ajtek:
| | 1 | |
masz (ln(sinx)1/3)'= |
| *[(sinx)1/3]'=... |
| | sinx1/3 | |
Baw się dalej.
4 sty 21:11
asdf: Ok, dzięki spróbuje zrobić.
4 sty 21:13
asdf: Wychodzi mi coś takiego:
| | 1 | | sinx | |
= |
| *( |
| )−2/3 |
| | sinx1/3 | | 3 | |
4 sty 21:18
Ajtek:
(sinx)
1/3 też jest funkcją złożoną

Musisz jeszcze to wszystko przemnożyć przez (sinx)'
4 sty 21:21
asdf: a ile razy trzeba przemnożyć bo miałem przykłady, gdzie tylko raz wystarczyło przemnożyć przez
funkcje złożoną ?
4 sty 21:29
Ajtek:
Musisz widzieć to. Widziałem funkcje 4−krotnie złożoną. Poszukaj w Krysicki Włodarski Analiza
matematyczna w zadaniach.
4 sty 21:31
asdf: Mam tą książkę w rękach.
4 sty 21:35
Ajtek:
To przeglądnij ją. Wydaje mi się, że tam to widziałem.
4 sty 21:37
asdf: Widzę definicje, ale szczerze dla mnie ten język nie przemawia. Cóż może z przykładów coś mi
się uda wywnioskować ...
4 sty 21:40
Ajtek:
Z przykładowych rozwiązań, też tam są
4 sty 21:43
asdf: Chciałbym się dowiedzieć, czy wyszedł mi dobry wynik.
4 sty 21:44
asdf: Nie mam jak sprawdzić, bo to z pracy domowej
4 sty 21:45
Ajtek:
Wygląda okej.
4 sty 21:46
Ajtek:
Chociaż można jeszcze uprościć, chyba

.
4 sty 21:47
asdf: Ok, dzięki wielkie
4 sty 21:48
asdf: Tak ?
4 sty 21:48
4 sty 21:49
asdf: No ta....
4 sty 21:49
asdf: Jeszcze raz dziękuje
4 sty 21:52
Ajtek:
Powodzenia

.
4 sty 21:53
asdf: Nie dziękuje
4 sty 22:01