Oliwia:
Przepraszam ale wkradł się błąd zadanie jest:
Rozwiąz:
3*16x+36x=2*81x
16 sty 22:26
Jakub:
Podziel równianie przez 81x i będziesz miała
3 * (16x / 81x) + (36x / 81x) = 2
3 * (2/3)4x + (4x*9x / 9x*9x) =2
3 * (2/3)4x + (4x / 9x) =2
3 * (2/3)4x + (2/3)x =2
zmienna pomocnicza t = (2/3)2x
3t2+t=2
dalej już prosto
fajne zadanko
17 sty 15:04
Jakub:
pisząc (2/3)4x miałem na myśli (2/3)4x
a t to t=(2/3)2x
17 sty 15:06
Gość:
dziękuję bardzo

spać nie mogłam przez to zadanie
17 sty 22:41
Jakub:
Spodobało mi się to zadanko. Tutaj jest jego dokładniejsze rozwiązanie
1412
18 sty 15:07