fizyka, rezonans
mejs: samochód osobowy jedzie po asfaltowej jezdni z łączeniami poszczególnych odcinków co 20 m. Masa
tego pojazdu wynosi 1500kg a całkowity współczynnik sprężystości jego zawieszenia 20 kN/m
1. oblicz częśtotliwość przy której pokaz wpada w rezonans− wyszło mi 0.58 Hz
2. oblicz prędkość przy której samochód zacznie silnie drgać podczas jazdy − jest to 11,6 m/s
3.sprawdź, które z wymienionych w tabeli organów wewnętrznych wpadną wtedy w rezonans
płuca= 2,5−4 Hz
serce=6−7,5 Hz
żołądek=4−7 Hz
i w tym 3 nie rozumiem jak mam to sprawdzić, bo porównując częstotliwość z pkt 1 z
częstotliwościami tych organów w pkci 3 nie pasuje nic
ktoś ma jakiś pomysł? może ktoś już to robił ?
4 sty 20:14