Trygonometria
kokoeurospoko: Bardzo proszę o pomoc, zaciąłem się na wyliczeniu sinus z tangensa (
2}√13
) a dalej też
nie wiem co zrobić
Oblicz sin(2α+
5απ), wiedząc że tgα=
23 i α∊(π,
32π)
4 sty 19:57
Kaja: sinα=U{2}{√13 więc jest ok
4 sty 20:02
4 sty 20:02
Kaja: | | 2 | |
tylko, że to trzecia ćwiartka, więc będzie z minusem, czyli sinα=− |
| |
| | √13 | |
4 sty 20:03
Kaja: a tam w tym sin(2α+..) to co jest w mianowniku?α?
4 sty 20:04
kokoeurospoko: To jak to jednak jest ok to co mam później zrobić?
4 sty 20:06
Kaja: wylicz cosα z jedynki trygonometrycznej i spróbuj skorzystac ze wzoru na sin(α+β), tylko mi
napisz co jest w tym mianowniku, czy na pewno α?
4 sty 20:09
kokoeurospoko: Tak w mianowniku jest α
4 sty 20:13
Kaja: wydaje mi sie, że w mianowniku nie powinno być α, tylko coś innego.
4 sty 20:18
kokoeurospoko: | | 5 | | 5 | |
sin2α cos |
| π+sin |
| π cos2α i co teraz  |
| | α | | α | |
4 sty 20:20
kokoeurospoko: Niestety α
4 sty 20:21
Kaja: wyliczyłeś cosα?
sin2α=2sinαcosα
cos2α=cos2α−sin2α
a to zadanie masz z książki, czy nauczyciel pisał?
4 sty 20:24
Kaja: | | 5 | | 5 | |
bo w sin |
| i cos |
| raczej ci nie policzę. |
| | α | | α | |
4 sty 20:25
kokoeurospoko: Nauczyciel pisał i mam screena, na którego patrzę ale prawie na pewno tam jest α

A co
mogłoby być?
4 sty 20:29
Kaja: np. 4
4 sty 20:30
kokoeurospoko: W sumie to może być 4 bo wygląda najbardziej jak znaczek "fi". Więc jak mówisz, że 4 to chyba 4
4 sty 20:31
Kaja: | | √2 | |
wtedy sin54π=sin(π+π4}=−sinπ4=− |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
a cos54π=cos(π+π4)=−cosπ4=− |
| |
| | 2 | |
4 sty 20:32
kokoeurospoko: OOO Super dziękuję
4 sty 20:33
kokoeurospoko: A sin2α i cosα To wziąć ze wzorów?
4 sty 20:34
Kaja: | | 3 | |
cosα=− |
| (z minusem bo to trzecia ćwiartka) |
| | √13 | |
4 sty 20:34
Kaja: w poście z 20:24 masz te wzory napisane

więc tylko podstaw i powyliczaj
4 sty 20:35
kokoeurospoko: | | √2 | |
I mam − |
| (2sinα+cos2a−sin2α) i się zaciąłem |
| | 2 | |
4 sty 20:40
Kaja: | | 2 | | 6 | | 12 | |
sin2α=2sinαcosα=2*(− |
| *(−U{3}{√13)=2* |
| = |
| |
| | √13 | | 13 | | 13 | |
| | 9 | | 4 | | 5 | |
cos2α=cos2α−sin2α= |
| − |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
sin(2α+
54π)=sin2αcos
54π+sin
54πcos2α=
| | 12 | | √2 | | √2 | | 5 | |
= |
| *(− |
| )+(− |
| )* |
| =... |
| | 13 | | 2 | | 2 | | 13 | |
4 sty 20:46
kokoeurospoko: Ok już sobie poradzę dzięki za wszystko
4 sty 20:49
Kaja:
4 sty 20:49