jerey:

wykres f. wykladniczej:
−2
−x narysować taki wykres funkcji
czy on bedzie przebiegał jakos tak?
bo gdy podstawie, to przyjmuje inne wartosci dla argumentów ujemnych które są "parzyste" i
nieparzyste , wiem ze to idiotycznie brzmi ale tego nie rozumiem.
4 sty 19:36
Kaja: no mniej więcej tak
4 sty 19:37
Kaja: a co konkretnie Ci nie pasuje. podaj jakiś przykład
4 sty 19:38
jerey: np gdy liczę wartosc dla argumentu −2 a −1 , gdy wstawie w x wychodzi dla parzystych dodatnia
wartosc a dla nieparzystych ujemna wartosc i wykres mi sie nie zgadza.
4 sty 19:40
Kaja: −2−(−2)=−22=−4
−2−(−1)=−21=−2
zwróć uwagę na to, że −22=−4 ale (−2)2=4
4 sty 19:45
jerey: aaa ,dzięki Kaja; ) rozwiałaś moje wątpliwosci teraz juz wiem
4 sty 19:46
Mila:

Najlepiej zapisać tak:
f(x)=(−1)*2
−x⇔
4 sty 19:53
4 sty 19:54
jerey:
4 sty 20:12