funkcje
Ondrej: Rozwiąz algebraicznie i graficznie układ równań: 3x+2y=9
2x+y=7
Otóż mam rozwiązanie algebraicznie x=2 y=1 ale nie za bardzo wiem jak narysować to graficznie.
Pomoże ktoś?
4 sty 19:36
RS:
przekształć te proste na postać kierunkową.
4 sty 19:37
Ondrej: czyli po prostu muszę korzystać ze zworu na fukcje liniową, czyli y=ax b?
4 sty 19:38
Kaja: po prostu wylicz z obu wzorów y. zrób tabeli do obu i narysuj
4 sty 19:39
Ondrej: no to mam, że y=1
4 sty 19:41
ZKZ: to jest proste
| | 9 | | 3 | |
Zobacz 3x+2y=9 to 2y=9−3x to y= |
| − |
| x to y=4,5−1,5x to y=−1,5x+4,5 |
| | 2 | | 2 | |
A to jest rownanie prostej
Ta samo przeksztalc drugie rownanie i narysuj te proste w ukladzie wspolrzednym na jednym
wykresie . Punkt przeciecia sie prostych to rozwiaznie tego ukladu rownan
4 sty 19:41
Ondrej: Już rozumiem, dziękuję Wam bardzo!
4 sty 19:46