Równanie trygonometryczne
krezz: 8 sin4x=10 sin2x−3
Wiem, że chyba proste ale mi wychodzi delta ujemna i może coś robię źle?
4 sty 18:52
Kaja: t=sin
2x ,t∊<0;1>
8t
2−10t+3=0
Δ=100−4*8*3=100−96=4
√Δ=2
dokończ
4 sty 18:55
Eta:
| | 3 | | 1 | |
8(sin2x− |
| )(sin2x− |
| )=0 |
| | 4 | | 2 | |
i dokończ.....
4 sty 18:56
Eta:
Ooo ...
Kaja już podała rozwiązanie
4 sty 18:57
ZKZ: ale przeciez wcale delta ujenmna nie wychodzi
8sin4x−10sin2x+3 to delta = −(10)2−4*8*3=4
4 sty 18:59
krezz: Dzięki
4 sty 18:59