analiza
codbo2: witam, badam przebieg zmienności rozwiązuję równanie:
e(1/x)−(1/x)(e(1/x) wychodzi tylko 1 ? poza tym jak mam narysować wykres od góry czy od dołu?
4 sty 18:42
codbo2: ( − ^
4 sty 18:43
Krzysiek: Nie bardzo rozumiem.. jakie równanie? i wykres jakiej funkcji chcesz rysować?
4 sty 18:44
codbo2: muszę zbadać monotoniczność i ekstrema funkcji y=xe(1/x), policzona jest wyżej pochodna i
muszę policzyć pochodna=0 potem jej wykres (pochodnej).
4 sty 18:46
codbo2: y=xe1/x
4 sty 18:49
Krzysiek: to tak miejsce zerowe jest tylko dla x=1.
i nie rysujesz f'(x)
tylko sprawdzasz dla jakich 'x' f'(x)>0 i f'(x)<0
f'(x)>0
e1/x(1−1/x)>0
(x−1)/x>0
x∊....
4 sty 18:55
codbo2: a ta 1 daje informacje że może to być ekstremum, tak?
4 sty 19:00
Krzysiek: tak
4 sty 19:01
codbo2: dzięki.
4 sty 19:03