prawdopodobieństwo przez 9
strudzony_pal: Z cyfr należących do zbioru {1, 2, 3,...,9} wyjmujemy trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania
i układamy w kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że ułożona
liczba jest podzielna przez 9.
|Ω|=9*8*7=504
Ale nie mam pomysłu jak rozpisać wszystkie liczby jakimś sensownym wzorem. Wiem, że mógłbym
żmudnie rozpisywać krok po kroku sumy podzielnych przez 9, ale za dużo z tym roboty, a na
pewno da się to krócej.
Proszę o wytłumaczenie jak przeprowadziliście obliczenia, żeby zostało mi to w głowie.
4 sty 18:34
strudzony_pal: przypominam się
4 sty 19:02
Rafał28:
Należy wypisać możliwe trójki.
126, 135, 189, 234, 279, 369, 378, 459, 486, 567.
Szukanie tych liczb odbywa się w następujący sposób. Bierzesz cyfrę 1 i szukasz dwóch
pozostałych. Kiedy już dla jedynki nie będzie odpowiednich liczb to bierzesz cyfrę 2 i z
pozostałych {3, 4, 5,..., 9} szukasz kolejnych dwóch.
|A| = 10 * 3!
4 sty 19:31
strudzony_pal: Czyli muszę tak rozpisać? Nie da się inaczej jak szukać wszystkich trójek?
4 sty 19:41
PW: Od podstawówki znamy twierdzenie: liczba dzieli się przez 9 wtedy i tylko wtedy, gdy suma jej
cyfr dzieli się przez 9.. każda cyfra jest inna, więc nie jest to znowu takie żmudne.
Wystarczy wypisać te liczby, które mają cyfry np. ułożone w porządku rosnącym i powiedzieć
potem "oraz liczby powstałe przez permutacje cyfr w wyżej wypisanych". (stąd pewnie Rafał28 ma
w wyniku 3!)
4 sty 22:51