Problem z całką(pytanie czy można tak zrobić)
Balti 89: Witam,
Mam problem z całką a dokładniej z sposobem jej rozwiązania.
Myślałem, żeby wykonać podstawienie:
t
2=x
2−4
2tdt=2xdx
tym sposobem na dole otrzymuje x
2, ktore mamy wyznaczone u gory a mianowicie:
x
2=t
2+4
| | t*dt | |
Otrzymałbym wtedy całkę ∫ |
| |
| | t2+4 | |
| | 1 | | du | |
Tutaj chciałem wykonać kolejne podstawienie za t2+4. Tym sposobem otrzymuje |
| ∫ |
| i |
| | 2 | | u | |
wynik:
Czy taki sposób jest dobry ? Bardzo proszę o odpowiedz
4 sty 18:22
Krzysiek: po podstawieniu nie możesz mieć już 'x'
czyli najpierw zamieniasz: ∫
√x2−4/xdx=∫
√x2−4/x
2*xdx
i teraz t
2=x
2−4, t=xdx, x
2=t
2+4
| | t | |
i otrzymujesz: ∫ |
| tdt |
| | t2+4 | |
4 sty 18:26
Balti 89: Dziekuje za odpowiedz !
| | t2*dt | |
Czyli otrzymuję ∫ |
| ? Skąd się wzięło to dodatkowe T ? myślałem, że będzie u góry |
| | t2+4 | |
samo T bez kwadratu.
I drugie pytanie czy podstawienie mogę wykonac wiecej niz raz ?
4 sty 18:35
Balti 89: | | t | |
Bo napisałeś, że jest ∫ |
| *tdt więc wychodzi t2. NIe wychodzi mi t2, wgl. tego t przy |
| | t2+4 | |
dt nie mam.
4 sty 18:37
Krzysiek: pierwsze 't' masz przez podstawienie: t=√x2−4
a drugie z tego,że: tdt=xdx
Oczywiście możesz wykonywać więcej niż jedno podstawienie.
4 sty 18:37
Balti 89: Aha dobra już wiem skąd to t2 ! Nie było pytanie. Teraz tylko czy ja dalej moge ponownie
zrobić podstawienie ? Bo wtedy ladnie wychodzi.
4 sty 18:39
Balti 89: Krzysiek, dziękuje za pomoc

!
4 sty 18:40
Krzysiek: Potem oczywiście wracasz do zmiennej 'x' a nie piszesz,że np. wynik to: 1/2ln|u|+C
4 sty 18:41
Balti 89: Jasne, dzięki wielkie !
4 sty 18:44