matematykaszkolna.pl
Parabola w jednokladnosci Aerodynamiczny: Witam, mam problem z zadaniem, znam jego rozwiazanie bo wykombinowalem jak bedzie to wygladac, tylko nie wiem jak to zapisac Tresc zadania: Wyznacz rownanie krzywej, ktora jest obrazem paraboli danej rownaniem y=x2 w jednokladnosci o srodku O(0,0) i skali 2. Wiem ze to bedzie parabola o rownaniu y=1/2x2 Robilem to na zasadzie przesuwaniu pkt o wspolrzednych calkowitych o wektor(OP) w skali 2 i zauwazylem ze to bedzie taka parabola, ale raczej nie tak powinno sie zrobic to zadanie. Czekam na sugestie, z gory dzieki.
4 sty 18:14
Eta: dla k≠0 i O(0,0)
 1 
x=

x'
 k 
 1 
y=

y'
 k 
 1 1 
dla k=2 i O(0,0) x=

x' i y=

y'
 2 2 
1 1 

y'=

x'2 i opuszczam "primy"
2 4 
 1 
odp: y=

x2
 2 
4 sty 18:25
Aerodynamiczny: Chcialbym sie dowiedziec jak budowac te rownania ktore zostaly przeksztalcone w jakiejs jednokladnosci. Z prostymi jest prosto a z krzywymi pojawia sie problem...
4 sty 18:25
Aerodynamiczny: A skad te 1/k x' i 1/k y' ?
4 sty 18:28
Eta: P(x,y) P'(x',y') . środek jednokładości O(0,0) i skala k≠0 → → OP' = k*OP ⇒ [x', y']= k*[x. y] to
 1 
x'=k*x x=

*x'
 k 
 1 
y'=k*y y=

*y'
 k 
4 sty 18:42
Aerodynamiczny: I dlaczego przyrownalas do siebie 1/2y' i 1/2x'2 ?
4 sty 18:44
Eta:
 1 1 
bo krzywa ma równanie: y= x2

y'= (

x')2
 2 2 
4 sty 18:45
Aerodynamiczny: Dobra to rozumiem dziekuje bardzo emotka I podobnie moge postepowac przy wszystkich krzywych?
4 sty 18:47
Aerodynamiczny: Juz wiem ze tak, nastepny przyklad zrobilem podobnie i zgadza sie, jeszcze raz wielkie dzieki.
4 sty 18:51
Eta: Na zdrowie emotka emotka
4 sty 18:52