Parabola w jednokladnosci
Aerodynamiczny: Witam, mam problem z zadaniem, znam jego rozwiazanie bo wykombinowalem jak bedzie to wygladac,
tylko nie wiem jak to zapisac

Tresc zadania:
Wyznacz rownanie krzywej, ktora jest obrazem paraboli danej rownaniem y=x
2 w jednokladnosci o
srodku O(0,0) i skali 2.
Wiem ze to bedzie parabola o rownaniu y=1/2x
2
Robilem to na zasadzie przesuwaniu pkt o wspolrzednych calkowitych o wektor(OP) w skali 2 i
zauwazylem ze to bedzie taka parabola, ale raczej nie tak powinno sie zrobic to zadanie.
Czekam na sugestie, z gory dzieki.
4 sty 18:14
Eta:
dla k≠0 i O(0,0)
| | 1 | | 1 | |
dla k=2 i O(0,0) x= |
| x' i y= |
| y' |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| y'= |
| x'2 i opuszczam "primy" |
| 2 | | 4 | |
4 sty 18:25
Aerodynamiczny: Chcialbym sie dowiedziec jak budowac te rownania ktore zostaly przeksztalcone w jakiejs
jednokladnosci. Z prostymi jest prosto a z krzywymi pojawia sie problem...
4 sty 18:25
Aerodynamiczny: A skad te 1/k x' i 1/k y' ?
4 sty 18:28
Eta:
P(x,y) P
'(x
',y
') . środek jednokładości O(0,0) i skala k≠0
→ →
OP
' = k*OP ⇒ [x
', y
']= k*[x. y]
to
⇒
4 sty 18:42
Aerodynamiczny: I dlaczego przyrownalas do siebie 1/2y' i 1/2x'2 ?
4 sty 18:44
Eta:
| | 1 | | 1 | |
bo krzywa ma równanie: y= x2 ⇒ |
| y'= ( |
| x')2 |
| | 2 | | 2 | |
4 sty 18:45
Aerodynamiczny: Dobra to rozumiem dziekuje bardzo

I podobnie moge postepowac przy wszystkich krzywych?
4 sty 18:47
Aerodynamiczny: Juz wiem ze tak, nastepny przyklad zrobilem podobnie i zgadza sie, jeszcze raz wielkie dzieki.
4 sty 18:51
Eta:
Na zdrowie
4 sty 18:52