zasada szufladkowa
paulina: Na płaszczyźnie danych jest n prostych, z których żadne dwie nie są równoległe. Wykaż, że wtedy
pewne dwie z nich przecinają się pod kątem nie większym niż 180/n stopni.
4 sty 18:03
paulina: pomoże ktoś? może jakiś dowód?
5 sty 12:06
Panko: Może tylko idea
Weź n =2 to , ( nierównoległe) tworzą pęk prostych : dają łącznie 2n =4 kąty o sumie
360◯.
Gdyby każdy z tych kątów był > 180◯/n to ich suma tych czterech > 360 ◯
Uogólnienie
Weż dowolny układ n ( n>2) prostych na płaszcyźnie spełniający warunki zadania.
Wyróżniam jeden z punktów przecięcia tych prostych i przesuwam równolegle wszystkie
konieczne proste tak aby utworzyły pęk ( czyli przechodziły przez ten wyróżniony
punkt).
Przesuniecie równoległe zachowuje kąty .
Dostajesz pęk n prostych, który dzieli płaszczyznę na 2n obszarów ( kąty)
I argumentacja jak w przypadku n=2
?
5 sty 12:26
paulina: dziękuję bardzo

a da to się zrobić jakoś z zasady szufladkowej?
5 sty 12:47
Panko: Sorry , nie wiem.
5 sty 13:07