...
mat4you: Nie wiem od czego tu zacząć ma ktoś pomysł :
Wykaż ,że jeśli liczby :0,1,2,3 są pierwiastkami wielomianu W(x) o współczynnikach całkowitych
to dla każdej liczby całkowitej k liczba W(k) jest podzielna przez 24 .
4 sty 18:00
Lorak: W(x) = a*x(x−1)(x−2)(x−3)
W(k) = a*k(k−1)(k−2)(k−3), k∊C
Co możesz powiedzieć o tych liczbach ?
4 sty 18:11
mat4you: W(k)=a*k(k−1)(k−2)(k−3)
24|a*k(k−1)(k−2)(k−3)
to ma sens jak dalej to zrobić ?
4 sty 18:12
mat4you: a dalej mogę powiedzieć 24| a*0*1*2*3 czy to jest prawdziwe
4 sty 18:13
paulina: wielomian ten ma postac: W(x)=a*x(x−1)(x−2)(x−3), gdzie a nalezy do liczb calkowitych.
W(k)=a*k(k−1)(k−2)(k−3). k(k−1)(k−2)(k−3) jest to iloczyn czterech kolejnych liczb
calkowitych, wiec dzieli sie przez 24, wiec rowniez W(k) dzieli sie przez 24.
4 sty 18:16
mat4you:
4 sty 18:18
Kaja: nie wiek jaki jest stopień tego wielomianu, ale generalnie mozna by go było zapisac w postaci
W(x)=xm(x−1)n(x−2)l(x−3)s*P(x) ,gdzie m,n,l,s∊N+
W(k)=km(k−1)n(k−2)l(k−3)s*P(k)
zauważ, że jesli k jest całkowita, to k−4,k−3,k−2,k−1 są czterema kolejny liczbami całkowitymi,
więc na pewno są wśród nich: jedna podzielna przez 4, co najmniej jedna podzielna przez 3 i
dwie podzielna przez 2 (jedna z nich to będzie zarazem ta która jest podzielna przez 4), zatem
na pewno W(k) jest podzielne przez 4*3*2=24
4 sty 18:19
mat4you: "zauważ, że jesli k jest całkowita, to k−4,k−3,k−2,k−1 są czterema kolejny liczbami
całkowitymi, więc na pewno są wśród nich: jedna podzielna przez 4, co najmniej jedna podzielna
przez 3 i dwie podzielna przez 2 (jedna z nich to będzie zarazem ta która jest podzielna przez
4), zatem na pewno W(k) jest podzielne przez 4*3*2=24 "
Tego mi brakowało dzięki
4 sty 18:26