matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Iwona:
Wyznacz granicę ciągu: c
n
= (
√
n
2
+n
−
√
n
2
−2n+3
)
19 paź 09:13
AS:
a
n
=
√
n
2
+ n
−
√
n
2
− 2*n + 3
=
(
√
n
2
+n
−
√
n
2
−2n+3
)*(
√
n
2
+n
+
√
n
2
+2n+3)
=
√
n
2
+n
+
√
n
2
+2n+3)
n
2
+ n − n
2
+ 2*n − 3
3*n − 3
=
√
n
2
+n
+
√
n
2
+2n+3)
√
n
2
+n
+
√
n
2
+2n+3)
Dzielę licznik i mianownik przez n
3 − 3/n
√
1 + 1/n
+
√
1 − 2/n + 3/n
2
Ponieważ 1/n → 0 gdy n →
∞
mamy
3
3
g =
=
1 + 1
2
19 paź 10:41