Wielomian W(x) = (2x – 1)2 + 4x
Kamil: Wielomian W(x) = (2x – 1)2 + 4x jest równy:
A. 4x2 + 4x + 1
B. 4x2 + 4x – 1
C. 4x2 + 1
D. 2x2 – 1
Proszę o dokładne wytłumaczenie abym w przyszłości mógł sam rozwiązywać takie zadania,
pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
4 sty 17:38
Kaja: W(x)=(2x−1)2+4x=(2x)2−2*2x*1+12+4x=4x2−4x+1+4x=4x2+1
odp C
4 sty 17:43
Kaja: zastosowałam tam wzór skróconego mnożenia
4 sty 17:43
Ajtek:
(2x−1)2 wzór skróconego mnożenia.
(a−b)2=a2−2ab+b2
Działasz.
4 sty 17:43
Kamil: Dziękuję Wam za pomoc, teraz w takim razie spróbuję sam coś rozwiązać
.
4 sty 17:45
Kaja: super

jak będziesz chciał żeby Ci coś sprawdzić to napisz
4 sty 17:46
ZKZ: I dochodzimy do absurdu. Uczen w licem nie zna wzorow skroconego mnozenia
4 sty 17:47
Kaja: no cóż, ważne że ma chęć coś sam rozwiązać
4 sty 17:48
Ajtek:
ZKS
Bo po co je znać, skoro są w tablicach
4 sty 17:49
Kaja: Ajtek to podobno ktoś inny (ZKS≠ZKZ

)
4 sty 17:51
Ajtek:
Aha
4 sty 17:51
Kamil: ZKZ, orłem z matematyki nigdy nie bylem i nie będę, robię tyle ile się ode mnie wymagania
minimum. Wzory znam ale nie do końca potrafię je wykorzystać dlatego pytam i staram się je
ćwiczyć,ale przecież jestem tylko debilem który poprosił o pomoc
4 sty 18:00
ZKZ: A w ktorym momencie cie tak nazawalem .?
Wzory skroconego mnozenia to albo podstawowka albo gimnazjum wiec je powinienes znac
przechodzac do liceum czy technikum .
Wyobraz sobie ze ja tez nie jestem orlem . Orlem byl np wielki polski matematyk Stefan Banach
czy wielcy polscy matematycy ktorzy zlamali kod Enigmy.
A starac to sie kolego musisz zaczac jak chcesz dobrze napisac mature.

Dlatego zycze powodzenia
4 sty 18:12
Ajtek:
ZKZ wzory skróconego mnożenie są tematem dodatkowym w kl. 3 gimnazjum.
4 sty 18:13
ZKZ: Czyli Ajtek doszlismy do .....
4 sty 18:16
Ajtek:
Dodatkowy≠obowiązkowy. Nauczyciele zazwyczaj nie robią tego tematu.
4 sty 18:17