:p
mat4you: Jeśli ktoś wie to prosze o pomoc

Wykaż ,że jeśli wielomian W(x)=x
3+ax+b ma pierwiastek podwójny to 4a
3+27b
2=0
4 sty 17:11
RS: a gdzie Twój pomysł ?
4 sty 17:12
mat4you: szczerze to nie wiem jak to zacząć.
4 sty 17:19
Kaja: jesli wielomian ma pierwiastek podwójny to można go zapisać w postaci W(x)=(x−p)2(x−q).
W(x)=(x−p)2(x−q)=(x2−2px+p2)(x−q)=x3−qx2−2px2+2pqx+p2x−p2q=
=x3+(−2p−q)x2+(2pq+p2)x−p2q
−2p−q=0 i 2pq+p2=a i −p2q=b
q=−2p
zatem a=2p*(−2p)+p2 i b=−p2*(−2p)
a=−4p2+p2 b=2p3
a=−3p2
4a3+27b2=4*(−3p2)3+27*(2p3)2=4*(−27)p6+27*4p6=0
4 sty 17:41
mat4you: ojej w końcu rozumiem ,dzięki Kaja
4 sty 17:51
Kaja: super
4 sty 17:52