???
Mateusz: reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+2x+m przez (x+2) jest równa (−24). Wyznacz wszystkie
pierwiastki tego wielomianu.
19 paź 08:50
grus-grus: grus−grus: W(−2)=−24=−8−4+m ⇒m=−12
W(x)=x3+2x−12 =(x−2)(x2+2x+6)=0⇔x=2
W(x) ma jeden pierwiastek x0=2
19 paź 11:11
Miś:
W(−2)= −24 ⇒ m= −24
Równanie przybiera postać:
x3 + 2x − 12 = 0
ma jeden pierwiastek
x = 2
19 paź 11:31
Miś:
Sorry, nie widziałem wcześniejszego postu
19 paź 11:33
Miś: I jeszcze chochlik m = −12
19 paź 11:34
Mateusz: dzięki wielkie
19 paź 15:15