Wie ktoś ?
mat4you: Dla jakich wartości parametru p wielomian W(x)=x
3−px+p−1 ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste
4 sty 16:57
mat4you: wiecie

\
4 sty 17:14
Lorak: W(x) = x3−1−px+p = (x−1)(x2+x+1)−p(x−1) = (x−1)[x2−(p−1)x+p+1]
W(x)=0 ⇔ x=1 lub x2−(p−1)x+p+1=0
Δ>0, f(1)≠0
4 sty 17:21
Lorak: Pomyliłem się, powinno być W(x)=(x−1)(x2+x+1−p)
Warunki pozostają te same.
4 sty 17:27
mat4you: Ja doszedłem to tego momentu i nie wiem co dalej :
W(x)=(x−1)(x
2+(1−p)x+1)
Δ>0
p∊(−
∞,−1),(3,
∞)
nie wiem co dalej jak pokazać ,że to sa 3 rozne roz
4 sty 17:33
mat4you: już rozumiem
4 sty 17:39
Lorak: Jeden pierwiastek x=1 już masz.
Żeby były trzy różne to ten trójmian kwadratowy musi mieć dwa różne pierwiastki ( Δ>0 ),
ale pierwiastkiem nie może być już x=1 (dlatego f(1)≠0)
4 sty 17:41
Lorak: No to trochę się spóźniłem
4 sty 17:41
mat4you:
4 sty 17:54