prawdopodobieństwo
martin: PONAWIAM ZADANIE PO RAZ N−TY
Stwierdzono, że przy opylaniu terenu środkiem owadobójczym ginie 60% populacji
komarów. Natomiast te komary, które przeżyją uzyskują częściową odporność i przy drugim
opylaniu ginie tylko 40% z liczby komarów pozostałych po pierwszym opyleniu. Przedstaw
doświadczenie w postaci drzewa i oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że wybrany komar nie
przeżył dwukrotnego opylania.
4 sty 16:26
Rafał28: B − komar przeżył po pierwszym opylaniu
P(B) = 0.4
A − komar przeżył drugie opylanie
P(A|B) = 0.6
C − komar przeżył oba opylania
P(C) = 0.4 * 0.6 = 0.24
4 sty 16:39