optymalizacja
RS:
Dane są punkty A = (1,5), B = (9,3) i prosta k o równaniu y = x+ 1 . Oblicz współrzędne
punktu C leżącego na prostej k , dla którego suma |AC|
2+|BC|
2 jest najmniejsza.
Wyszła mi funkcja kwadratowa 4x
2−32x+102
| | 32 | |
wartość najmniejsza w wierzchołku xw= |
| =4 |
| | 8 | |
y=5
C=(4,5) zgadzało by się
4 sty 15:59
RS:

Odcinek o końcach A(−2,−1) i B(2,3) jest podstawą trójkąta ABC Wierzchołek C należy do wykresu
funkcji f(x)=x
2+6x+10. Wyznacz współrzędne punktu C tak aby pole trójkąta ABC było
najmniejsze Ile wynosi to pole
Czy tutaj też chodzi o wierzchołek ?
C=(−3,1) ?pole to sobie policzę ze wzoru, chodzi tylko o sprawdzenie mojego myślenia ?
4 sty 16:10
RS: ?
4 sty 16:23
Lorak: Nie chodzi o wierzchołek, kombinuj inaczej
4 sty 17:03
RS:
Zadanie za 6 punktów to chyba za proste jeśli by chodziło o wierzchołek

odległość punktu od prostej AB ?
4 sty 17:06
Lorak:
4 sty 17:07