Geometria Analityczna
quant0: Witam, Mam kilka zadań z geometrii analitycznej. Proszę o rozwiązanie, mam w środę kolokwium a
nie wiem jak się do tego zabrać

1.Dane są punkty A=(2,−1,3), B=(1,1,1), C=(0,0,5)
a) obliczyć pole równoległoboku,którego kolejnymi wierzchołkami sa punkty A,B,C; obliczyć
cosinus kąta przy wierzchołku B tego równoległoboku, czy punkt D=(2,−4,9) jest czwartym
wierzchołkiem,
b) napisać równanie parametryczne odcinka BC,
c) sprawdzić,czy punkty A,B,C,D leżą w jednej płaszczyźnie,
d)obliczyć odległość punkty A od płaszczyzny równoległej do osi Oy i zawierającej punkty B i C
2. Czy proste l:
x2 =
y+13 =
z1 i k: x=t−1, y=−t+1, z=t są prostymi skośnymi
?
4 sty 15:58
Janek191:
z.1
a)
→
BA = [ 2 − 1, − 1− 1, 3 − 1] = [ 1 , − 2, 2 ]
→
BC = [ 0 − 1, 0 − 1 , 5 − 1] = [ − 1, − 1, 4 ]
więc
I BA I =
√ 12 + (−2)2 + 22 =
√9 = 3
I BC I =
√ (−1)2 + (−1)2 + 42 =
√9*2 = 3
√2
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = 1*(−1) − 2*(−1) + 2*4 = − 1 + 2 + 8 = 9
→ →
| | BA o BC | | 9 | | 1 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | I BA I * I BC I | | 3* 3√2 | | √2 | |
więc
Pole równoległoboku
| | √2 | |
P = I BA I * I BC I * sin α = 3* 3√2* |
| = 9 |
| | 2 | |
========================================
====================
W równoległoboku musi być
→ →
AB = DC
D = ( x; y, z )
→ →
AB = − BA = [ − 1, 2 , − 2 ] = [ 0 − x, 0 − y, 5 − z ]
czyli
− 1 = − x ⇒ x = 1
2 = − y ⇒ y = − 2
− 2 = 5 − z ⇒ z = 7
D = [ 1; − 2, 7 ]
Odp. Punkt ( 2, − 4, 9 ) nie jest czwartym wierzchołkiem tego równoległoboku .
===============================================================
4 sty 16:54
quant0: Dzięki wielkie, ratujesz mi życie
4 sty 17:01
quant0: Możesz mi wyjaśnić co tutaj zrobiłeś ?
→ →
AB = − BA = [ − 1, 2 , − 2 ] = [ 0 − x, 0 − y, 5 − z ]
4 sty 17:55
quant0: chyba rozumiem
→ → → →
AB = −BA czyli CD = −DC => [ 0−x. 0−y, 5−z]
4 sty 18:01
Janek191:
D = ( x; y, z) C = ( 0, 0, 5)
więc
→
DC = [ 0 − x, 0 − y , 5 − z ] = [ − x , − y , 5 − x ]
oraz
→ →
AB = − BA = − [ 1 , − 2, 2 ] = [ − 1 , 2, − 2]
→ →
AB = DC ⇒ [ − 1, 2, − 2 ] = [ − x, − y , 5 − z ]
więc
− 1 = − x i 2 = − y i − 2 = 5 − z
czyli
x = 1 i y = − 2 i z = 7
zatem D = ( 1, − 2, 7 )
======================
5 sty 01:04
Janek191:
c ) A = ( 2, − 1, 3) B = ( 1 , 1, 1 ) C = ( 0, 0 , 5 )
→
BA = [ 1, − 2, 2 ]
→
BC = [ − 1, − 1 , 4 ]
Płaszczyzna π wyznaczona przez punkty A, B , C ma równanie
I x − 1 y − 1 z − 1 I
det I 1 − 2 2 I =0
I − 1 − 1 4 I
czyli
−8*( x − 1) − 2*( y − 1)−( z − 1) − 2*( z − 1) + 2*( x − 1) − 4*( y − 1) = 0
− 6 x − 6y − 3 z + 15 = 0 / : ( −3)
2x + 2y + z − 5 = 0 − równanie płaszczyzny π
=====================================
Jeżeli D = ( 2, − 4, 9 ) to mamy
2*2 + 2*( −4) + 9 − 5 = 4 − 8 + 9 − 5 = 13 − 13 = 0
Punkt D leży na płaszczyźnie wyznaczonej przez punkty A, B, C.
====================================================
5 sty 01:29
quant0: Dzięki wielkie, a może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć odległość punktu A od płaszczyzny ?
podpunkt D
5 sty 18:29
quant0: Proszę również o rozwiązanie zadania drugiego.
5 sty 19:07