Wzór z geometrii analitycznej
Ac.: Mam pytanie o poprawność wzoru z geometrii analitycznej. Często trzeba znaleźć równianie
prostej prostopadłej do innej prostej i dodatkowo przechodzącej przez jakiś punkt. Zawsze
rozwiązywałem to dosyć długim sposobem, składającym się z kilku etapów.
Jednak poznałem taki wzór na równanie prostej prostopadłej do wektora u→=[A,B] i przechodzącej
przez punkt P=(x0,y0) (w postaci ogólnej):
A(x−x0) + B(y−y0) = 0
Czy jest to poprawny wzór? Czy mogę się na ten wzór powołać, rozwiązując zadania maturalne? Bo
jeśli tak, to znacznie skraca on obliczenia, no i jest łatwy, a w żadnym podręczniku nie
spotkałem takiego wzoru.
4 sty 15:41
ZKZ: Tak jak najbardziej jest to prawidlowy wzor .
Tylko ma byc ..... do niezerowego wektora u=[A,B] i przech......
I teraz wykonujac dzialania i redukcje otrzymamy Ax+By+(−Axo−Byo)=0
Oznaczajac wyraz wolny −Axo−Byo jako C dostaniemy postac ogolna rownania prostej
Ax+By+C=0
4 sty 15:54
Ac.: Dziękuję za odpowiedź!
4 sty 17:04