rozwiąż równanie
figlarz: 3 tg 2 x − 1cos2 x = 5
4 sty 15:40
Eta:
mnożąc obydwie strony przez cos
2x
3sin
2x−1= 5cos
2x zastąp sin
2x= 1−cos
2x
i dokończ.........
4 sty 15:46
4 sty 16:08
figlarz: ?
4 sty 16:09
Ajtek:
cos2x=1−sin2x
4 sty 16:09
figlarz: | | 3 | |
doszedłem do tego, że −sin2x+sinx+ |
| = 0 |
| | 4 | |
4 sty 16:11
figlarz: co dalej?
4 sty 16:15
J: I teraz podstawienie : sinx=t i otrzymasz równanie kwadratowe.
4 sty 16:15
ZKZ: pewnie sinx=t gdzie t∊<−1.1>
4 sty 16:18
Ajtek:
Cześć
Eta 
, łap

.
−1≤t≤1 należy pamiętać.
4 sty 16:18
figlarz: dziękuję
4 sty 16:25