matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby wymierne i niewymierne
Ciekawa:
Zapisz liczby a = (rysunek) b = 0,3(6) w postaci ułamków zwykłych nieskracalnych
4 sty 15:18
Kaja:
1
1
1
4
4
=
=
=1*
=
1
2+
4
3
3
2+
4
11
4
11
11
4 sty 15:20
Kaja:
b=0,3666... /*10 10b=3,666... 10b−b=3,666....−0,3666...=0,3 9b=0,3
3
1
9b=
/*
10
9
1
b=
30
4 sty 15:30