teoretycznie proste wielomiany
Art: Hej, dla wielu tu pewnie to jes proste. Niestety, nie wiem jaj sie za to zabrac...
2x3 + 3x2 + 3x + 1 = 0
x4 +2x3 −2x2 − 3x − 18 = 0
X4 − 2x2 − 8 = 0
X6 + x4 − 17x2 + 15 = 0
4 sty 15:15
Kaja: znasz tw. o pierwiastkach całkowitych (wymiernych ) wielomianu?
4 sty 15:17
PW: Trzecie to tzw. równanie dwukwadratowe − wystarczy podstawić x2 = t (t≥0) i rozwiązać najpierw
dla t:
t2 − 2t − 8 = 0.
Czwarte − tym samym podstawieniem − zamienimy na równanie trzeciego stopnia, może będzie lżej.
4 sty 23:03
Eta:
3/ (x2−4)(x2+2)=0 ⇒ x=2 v x= −2
4 sty 23:12
4 sty 23:15
Rafał28: 4)
t=x2
t3 + t2 − 17t + 15 = 0
t3 − t2 + 2t2 − 2t − 15t + 15 = 0
t2(t−1) +2t(t−1) −15(t−1) = 0
(t−1)(t2+2t−15) = 0
(t−1)((t+1)2 − 42) = 0
(t − 1)(t − 3)(t + 5) = 0
t musi być nieujemne t≥0
t = 1 lub t = 3
x2 = 1 lub x2 = 3
x∊{−1, 1, √3, −√3}
4 sty 23:22
ICSP: pierwsze :
2x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
x
3 + (x+1)
3 = 0
x
3 = (−x − 1)
3
x = −x − 1
2x = −1
4 sty 23:33
czopo: Dzieki śliczne, a ten drugi wielomian?
6 sty 11:07