stożek
bla bla:
Wysokość stożka podzielono na 3 równe części i przez pkt. podziału poprowadzono płaszczyzny
równolegle do podstawy. oblicz stosunek objętości powstałych brył
18 paź 23:23
Eta:
Pomagam

rysuję ....
18 paź 23:29
Eta:

V
1(st.A
2B
2C) =
13πr
2*h
V
2(st.A
1B
1C) = V
1*2
3= 8V
1
V
3(st. ABC) = V
1*3
3= 27V
1
V
2 −V
1= 7V
1 −−−− to V stożka ściętego(A
1B
1A
2B
2)
V
3− V
2= 19V−1 −−− to V st. ściętego (AA
1BB
1)
więc stosunek objętości tych części jest:
19 : 7 :1
18 paź 23:46
bla bla:
a skąd się wzieło V2 oraz V3?
18 paź 23:51
Eta:
Dodam dla jasności ,że stożek 2 podobny do pierwszego w skali k1= 2
i stożek 3 podobny do pierwszego w skali k2= 3 z tw. Talesa
stąd V2= k13= 8V1
V3= V1*k23= 27V1
18 paź 23:54
bla bla: acha

już wszystko jasne
Dziekuje Ci bardzo
Eta szczególnie, że pora już nie najwcześniejsza.

a teraz życze Wszystkim dobrej nocy
18 paź 23:57
Eta:
Bo V2= 13π*(2r)2*2h= 13πr2*h *8= 8V1
czy już jasne?
podobnie:
V3= 13π(3r)2*3h= 13π*r2*h*27= 27V1
18 paź 23:57
bla bla: tak tak... już jest ok
19 paź 00:00
Eta: 
Dobrej nocki!
19 paź 00:01