całki wymierne
potrzebujący: Pomóżcie prosze, bo męczę sie i nie wiem gdzie mam błąd.
Mam taką calkę wymierną do policzenia:
Obliczam delte która wychodzi 400, x
1=9 x
2=−1
Rozkładam na czynniki:
| 11x+22 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−9)(x+1) | | x−9 | | x+1 | |
więc:
11x+22= Ax + A + Bx − 9B
| | 11 | | 121 | |
Wychodzi mi że B= − |
| A= |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 11 | | 121 | |
A ma wyjść B= − |
| A= |
| |
| | 20 | | 20 | |
Nie wiem gdzie robię bląd....
4 sty 14:51
PanMieczysław: no bo jak rozkladasz na czynniki to to wyglada tak:
ax
2 +bx +c = a(x−x
1)(x−x
2)
w twoim przypadku a = 2 wiec masz:
| 11x+22 | | 1 | |
| zatem |
| musisz wystawic przed calkę |
| 2(x−9)(x+1) | | 2 | |
4 sty 14:54
potrzebujący: dzięki
4 sty 14:57
potrzebujący: jeszcze mam jedno pytanie...
mam taką całkę
x
1=
14
x
2= −
34
B=
14 a A wychodzi mi A=
34 a ma wyjsc A=3
Czy to mozliwe
4 sty 15:09
Rafał28: Dobrze masz. Aby mieć A=3 pomnóż licznik i mianownik przez 4.
4 sty 15:14
potrzebujący: | | 1 | |
wynik tej całki ma wyjsc |
| ln|4x−1| +3ln|4x+3| |
| | 4 | |
a wychodzi mi cały czas ln|4x−1| + 3ln|4x+3|
| | 1 | |
Ktoś wie dlaczego nie mam tego |
| przed całką  |
| | 4 | |
4 sty 15:16
potrzebujący:
4 sty 16:00