| x | ||
y=x√ | ||
| 2−x |
| x | 1 | x | 3x−x2 | |||||||||||||||||||||||
y'= x' √ | + | ( | )' = ... = | |||||||||||||||||||||||
| 2−x |
| 2−x |
|
| (3−x)√x | ||
a w odpowiedzi jest y'= | ||
| (√2−x)3 |
| 3x − x2 | ||||||||||
= | ||||||||||
|
| 3x − x2 | |||||||||||
= | (wszystko w mianowniku pod pierwiastkiem) = | ||||||||||
|
| 3x − x2 | ||
= | = | |
| √x * (2 − x)3 |
| x(3 − x) | ||
= | = | |
| √x * √(2 − x)3 |
| √x2(3 − x) | ||
= | = | |
| √x * √(2 − x)3 |
| √x(3 − x) | ||
= | = | |
| √(2 − x)3 |
| x3 | ||
y=√ | ||
| 2−x |
| 1 | 2−x | 3x2(2−x)+x3 | √x(3 − x) | |||||
y'= | √ | * | = | |||||
| 2 | x3 | (2−x)2 | √(2 − x)3 |